DOGTOWN AMERICAN KENPO KARATE
Scott Higgins – Senior Master in Ed Parker's American Kenpo Karate
Scott Higgins is onze leraar en Senior Master in Ed Parker's American Kenpo Karate, met een indrukwekkende carrière die zich over meerdere decennia uitstrekt.
Geboren in Santa Monica, Californië, begon hij zijn training begin jaren '80 in Ed Parker's West Los Angeles studio.
Met meer dan 40 jaar onderwijservaring brengt Scott een realistische en diepgaande benadering van zelfverdediging naar de mat.
Hij was zowel student als instructeur in Ed Parker’s eigen studio, wat hem een directe connectie met de oorsprong van American Kenpo geeft.
Scott staat bekend om zijn vermogen om de mechanica, timing en dynamiek van Kenpo helder over te brengen, waardoor leerlingen hun begrip en beheersing van de kunst naar een hoger niveau tillen.
Naast zijn persoonlijke prestaties heeft hij wereldwijd bijgedragen aan de educatie en groei van de Kenpo-gemeenschap.
Via Dogtown American Kenpo International draagt hij zijn toewijding aan Ed Parker’s American Kenpo Karate uit.
Onze scholen in Houten en IJsselstein vertegenwoordigen Dogtown American Kenpo International in Nederland en zetten zich in voor het behouden en verspreiden van deze rijke vechtkunsttraditie.
Geschiedenis American Kenpo Karate
Ed Parker
American Kenpo of kortweg Kenpo is een vechtsport die in de 20e eeuw is ontstaan in de VS.
Als vader van het moderne Kenpo wordt Ed Parker beschouwd, die de IKKA oprichtte om zijn vechtkunst te verbreiden.
In 1954 opende Parker zijn eerste school in Provo (Utah). Hij heeft ook lesgegeven in Hollywood aan o.a. Chuck Norris, Billy Idol en Elvis Presley (7e dan). Parker raakte bevriend met Elvis en was jarenlang diens bodyguard.
Na de dood van Ed Parker in 1990 viel de IKKA uiteen in een groot aantal bonden onder leiding van diverse hoog gegradueerde black belts met elk een eigen interpretatie van het systeem.
American Kenpo noemt zichzelf "the science of streetfighting" en is qua filosofie wellicht te vergelijken met jiujitsu, in die zin dat het zich voornamelijk richt op effectieve zelfverdediging.
De bedoeling is de student een aantal principes aan te geven waarmee hij of zij zich uit netelige situaties kan redden.
De nadruk bij Kenpo ligt op vechten met handen, voeten, knieën en elle bogen en minder op het gebruik van grepen en klemmen.
Het idee hierachter is dat in een situatie met meerdere aanvallers het nadelig is één hiervan in een klem te nemen; in plaats daarvan is het doel de aanvallers zo snel en grondig mogelijk uit te schakelen.
In sommige scholen wordt daarnaast overigens wel degelijk aandacht besteed aan het vechten op de grond.
Historisch gezien heeft Kenpo zijn oorsprong in het Chinese Kempo dat via Okinawa en Hawaï overwaaide naar de Verenigde Staten.
BANDENSYSTEEM
Bij Kenpo Karate werken we, net zoals bij veel andere martial arts, met een bandensysteem.
De banden zijn in oplopende volgorde: wit, geel, oranje, paars, blauw, groen, bruin 3e graad, bruin 2e graad, bruin 1e graad en zwart.
Ook de zwarte band kent gradaties: van eerste tot en met tiende dan.
De hoogst gegradueerde kenpoka in Nederland is Hans Hesselmann (10e dan Kenpo Karate, 8e dan Bujinkan Ninjutsu en 8e dan Zenryoku Kenpo Jutsu). Hij introduceerde Kenpo Karate in Nederland.
Voor elke band moet je een aantal zelfverdedigingstechnieken, vormen (kata’s), sets en basisbewegingen beheersen. In totaal zijn er 154 technieken. Deze zijn beschreven door Ed Parker in zijn boekenreeks Infinite Insights en in handleidingen per kleur band. De gele band kende 10 technieken en de daarop volgende banden 24. Deze systematiek is gebaseerd op de manier van trainen destijds in de Verenigde Staten. Studenten volgden wekelijks meerdere groepslessen en daarnaast privélessen. Omdat in Nederland niet op die manier getraind wordt, is de indeling zodanig aangepast dat de technieken over meer niveaus verspreid zijn. Wij houden vast aan dit systeem.
Tijdens examens wordt door examinatoren (zwarte-banders) getest in hoeverre je het materiaal voor je volgende band kent. Examens vinden meermalen per jaar plaats en worden ruim van tevoren aangekondigd, zodat je de tijd hebt bepaalde dingen met hulp van de instructeurs bij te schaven.
Bij de jeugd werken we ook met slippen/strepen op de band. Een slip staat voor het beheersen van een gedeelte van de stof voor de volgende band.
KENPO KARATE EMBLEEM
Het embleem dat hieronder is afgebeeld, is in 1960 door Ed Parker ontworpen, samen met zijn broer David.
Het wordt gedragen door alle Kenpo-beoefenaren die zijn aangesloten bij de
International Kenpo Karate Association (IKKA)

DE SYMBOLIEK IN HET EMBLEEM
De tijger
De tijger staat voor fysieke kracht. Hij is geel/oranje van kleur, de kleuren van het eerste leerstadium. Dit is het mechanische stadium. Zij die zich in dit stadium bevinden, zijn nog onder de indruk van de fysiek sterkere die de illusie koestert dat hij alle antwoorden weet. Het bruin in zijn ogen staat voor de gevorderde studenten, hier zijn er niet veel van. Het eerste beetje mentale kracht uit zich in het rood van z’n tong.
De draak
De draak staat voor spirituele kracht, die ontstaat door te rijpen. De draak staat boven de tijger, omdat hij een hoger doel representeert. Hoewel de draak overwegend rood van kleur is – de kleur van het meesterschap – is er ook geel en oranje te vinden. De spirituele kracht is weliswaar het belangrijkst, maar we kunnen niet zonder het fysieke. In zijn ogen zitten de kleuren wit, bruin en zwart, de kleuren van de beginner, de gevorderde en de expert. De kleur van de gevorderde zit in de ogen, omdat dit het niveau is waarop de beoefenaar leert te observeren.
De cirkel
De cirkel staat voor verschillende begrippen. In de eerste plaats staat de cirkel voor de cyclus die het leven zelf is. Ten tweede staat hij ervoor dat iedere beweging voortkomt uit de cirkel. In de derde plaats staat hij voor de vriendschapsband die er is tussen alle Kenpo-beoefenaren. Tot slot staat de cirkel voor de basisvorm waaruit ons bewegingsalfabet stamt. De lijnen die de cirkel doorsnijden, staan voor de richtingen waarin we met onze handen en voeten kunnen bewegen en de richtingen van waaruit we kunnen worden aangevallen.
De kleur van de cirkel is grijs, dat staat voor de grijze massa, het brein.
De Chinese tekens
De Chinese tekens staan op het embleem als herinnering aan de Chinezen, die als eersten deze vechtkunst beoefenden. De tekens aan de linkerkant betekenen “Geest van de draak en de tijger”. Dit staat er om ons eraan te herinneren dat de geest het doel is, en dat het fysieke alleen een instrument is om het geestelijke te bereiken. De tekst aan de rechterkant luidt “Kenpo Karate”, hetgeen “De weg van de vuist en de lege hand” betekent.
De vorm
De vorm van de bovenkant van het embleem stelt het dak van een huis voor, waaronder alle leden van de IKKA kunnen schuilen. De zijkanten van het embleem zijn gebogen als een Chinees huis om de kwade geesten buiten te houden. De onderkant van het embleem stelt een bijl voor. Deze is van de beul die een ieder die de organisatie beschaamde zou afhakken.
De letter K
De letter K onderaan het embleem staat onder andere voor Ki (innerlijke kracht), Kenpo en Knowledge (kennis).
UNIVERSAL PATTERN
Een driedimensionaal patroon van bewegingen bedacht en ontwikkeld door Ed Parker als een richtinggevende sleutel tot beweging. Dit uitgebreide patroon is een nuttig leermiddel om de kennis van beweging bij studenten te vergroten. Het is ook een ontwerp dat je kan helpen om systematisch inzicht te krijgen in de onderlinge relaties tussen lineaire en circulaire bewegingen en de paden die ze volgen. Eenmaal begrepen, kan het worden toegepast op zelfverdedigingstechnieken, vormen, vrije stijl, enzovoort. Terwijl je leert om bewegingen binnen het patroon met elkaar te verbinden, worden alternatieve bewegingen instinctief en spontaan. Je mag echter niet verstrikt raken in de manier van studeren, maar in de redenen die binnen de studie betrokken zijn. Ed Parker Sr.